Äldrevårdsgaranti

För er som följt diskussionen om att "skatt är stöld" och att vi behöver mer av garantier för vad vi skall få för våra skattemedel....

Regerings utredare har kommit fram till att vår äldrevård inte är värd namnet utan mer kan kallas förvaring. Därför föreslås en äldrevårdsgaranti som skall tvinga kommunerna till bättring. Detta är ett förslag i rätt riktning. More to come. Bakåtsträvare göre sig ej besvär.

Ge oss garantier och mindre sktter, de är vi värda.

Vem vill bli lapplisa?

Utanför Elitloppet på Solvalla, när cirkusen kommer till stan eller när det är fotbollsmatch på Råsunda kliver de upp ur sina hål. På en given signal precis när evenemanget börjat och bilarna står där utan bevakare slår de till. Lapplisorna med ivriga block och politiska påhejare. Vad är det för ett samhälle vi skapat.

Irritationen kan vara hög när man kommer ut till bilen och finner sig bötfälld. Till vilken nytta? Det kan kosta allt från 250:- och uppåt beroende på förseelse och kommun. Många förseelser är försumbara och skapade av regelälskare och politiker. De är inte nödvändiga och lapplisorna blir därmed satans hantlangare.

På nätterna i Stockholm och andra städer är de ut och lasermäter och bötfäller människor som sover för att orka jobba nästa dag. 8,8 m från ett gathörn ger 700:- i böter, det skulle varit 10 m. Ingen drabbas av dessa "felparkerare" men ändå dessaasummor. För många blir abetsdagen bara ett sätt att finansiera sin p-bot. 

I Hallonbergsskolan i Sundbyberg har kommunfullmäktige sammanträde 1 gång i månaden. Politikerna parkerar på skolgården för att komma nära. Det är förbjudet att parkera på alla skolgårdar i Sverige, men blir politikerna bötfällda? Givetvis inte. De sk parkeringsvakterna är kommenderade att inte lappa där då fullmäktige pågår. Det är så här makten ser ut. Ta gärna beslut som drabbar andra men inte säg själv.
 
Givetvis skall man inte parkera fel och framförallt inte på farliga platser. Då skall böterna vara rejäla och inte ett sätt att finansiera olika kommunala projekt, trots att det är olagligt. Man får nämligen inte gå med vinst på parkeringsövervakning enligt kommunallagen. Gå igenom din kommuns budget och polisanmäl detta när du kommer åt och viska "vilket bra jobb du gör - tur att du finns" saker när du passerar en lapplisa. Det har du all rätt att göra... 


Sexhjälpmedel

Monopolföretaget Apoteket har beslutat sig för att sälja sexhjälpmedel. Bland annat dildos. Hoppas då att de i jämlikhetens namn även säljer motsvarande produkter för män (en lösmus tex). 

Är det inte dags att inse att Apotekets monopol skall skrotas nu när de blir diversehandel. Konkurrens kommer också leda till att våra läkemedelspriser blir betydligt lägre än idag. 

  

Grundläggande rättigheter / Höga skatter?

När det gäller de grundläggande rättigheterna är du (Lars) och jag helt överens. Det är när du förespråkar ett högskattesamhälle och stor politisk kontroll som vi skiljer oss åt. Det har inget med FN:s deklarationer eller frihetskrig att göra. Sorry! Nångon gång på vägen i ditt läsande måste det gått snett i dina tolkningar.

Skatt över en viss nivå alternativt och/eller ett högt skatteuttag utan garantier ä inget som  FN eller andra förespråkar, tvärtom.  FN hänvisar till är miniminivåer och grundläggande rättigheter.

I FN.s deklaration artikel 5 står det bland annat om omänsklig behandling. Det är inte mänskligt att som pensionär ligga på ett rum utan att få/kunna gå ut. Det är inte mänskligt  när 10000 operationer får ställas in pga strejk. Det är inte mänskligt att få åka 10 mil för att få föda barn. Givetvis kan det här ses som ilandsproblem i jämförelse med andra länders problem. Men i vår värld och med våra skatter är dessa händelser  rent pinsama.

För att klara de vårdköer som uppstår i och med strejeken tas hjälp av privata aktörer. För att klara födslarna i Stockholm kan det nu också komma att bli okej att föda på privata kliniker som landstinget betalar. I en värld med mer konkurrens och marknadsekonomi hade dessa problem och andra aldrig uppstått.

FN har på senare år kritiserat just landet Sveriga i frågor som rör jämställdhet, mänskliga rättigheter och tortyr. Det här kan aldrig anses bra.  

I FN:s artikel 17 står det att läsa att man inte får fråntas sin egendom. Förbjuder vi privata akutmottagningar (något S och V pratat om länge) blir ju detta indirekt ett faktum. Det är oxå  denna artikel som man borde kunna åberopa när det gäller att "skatt är stöld".  Hur mycket av det en människa arbetar ihop kan tas ifrån den personen utan att betecknas som inskränkningar i äganderätten? Hur mycket av en människas tid tillhör kollektivet?

Vi måste därmed i lag eller via FN eller annat organ oxå tala om vad som är egendom och därmed också tydligöra vad som är rimligt i att betala i skatt (dvs avgiften att bo i ett land).  Är 100% rimligt? Är 70% rimligt som idag i Sverige. Eller borde man åtminstone kunna behålla 50%?

Har du (Lars) läst FN.deklarationen? Och sedan tolkat den som att höga skatter och stor politisk kontroll är medlet för en bra värld? Då har du nog läst väldigt fel. Intentionerna i deklarationen är goda och grundläggande och i många stycken liberala. Precis som Amerikas grundlag och de rättigheter man kämpade för under frihetskriget. Kriget handlade ju bla om människors inskränkthet och vår (människors) rätt till lika värde. Här finns inga som helst meningsskiljaktigheter mellan mig och frihetsivrarna, tvärtom. Jag vill öppna gränserna och står för "fri invandring".  Gränser fungerar idag många gånger som hinder och beskattningszoner.

Däremot innehåller Amerikas grundlag texter som bla  innebär att alla amerikaner har rätt att bära vapen, är du för det, Lars?

När det gäller franska revolutionen så bottnade väl den i att monarkin och adeln  tillskansade sig förmåner via beskattning av folket och levde gott medans folket levde mycket fattigt. Folket ansåg sig heller inte få någon nytta av sin inbetalda skatt.  När hungern blev för stor stormades bastiljen med all rätt. Jag är vare sig för monarki eller höga skatter som bekant.  Precis som Robin Hood togs de skattepengar kung/fogde tagit in tillbaka för att människor själva skulle få besluta över dem. 

Kanske skall vi storma skatteskrapan och riksdagen tillsammans


Trygghet = skatt? Svar till Lars

Om trygghet vore att politiker gör dina val, låt dem välja mer åt dig. Om trygghet är att låta saker vara skattefinansierade., låt fler saker skattefinansieras.

För mig blir det istället otryggare att låta politiker bestämma mer över mig och vår vardag. Vi måste ändå betänka vilka dessa personer är. Mona Sahlin som inte klarar av att sköta sin egen ekonomi. Gudrun Schyman som är alkolist. Bo Ringholm som inte ärlig förrän han lagt på telefonluren. Borgerliga politiker som inte klarar av att hålla sig till sanningen om tv-licenser eller svartjobb. Är det bättre att dessa att styra vår vardag än vi själva?

Om en VD i ett företag skulle bli påkommen med att ha två agendor, en officiell och en inofficiell. Eller att VD:n fifflade med kvitton skulle han eller hon inte ha jobbet kvar nästa dag. I ovanstående fall med politikerna sitter de oförtrutet kvar utan möjlighet för folk att rösta bort dem. Politikens egna valsystem väljer ut kandidaterna till dig och de blir kvar år efter år. Visst skall vi förlåta, men om vi skall ha trovärdiga skatter måste också de som skall förvalta våra medel vara trovärdiga.

Politikerna är inte mer kompetenta än du och jag. Pengarna de hanterar kommer av folks arbete. I Sverige motsvarar skattetrycket nästan 70%. Behöver politikerna mer pengar för finansiera något av sina påhitt höjer de skatten igen. Biltullarna skall tex finansiera utbyggnaden av kollektivtrafiken. De har istället kommit att bli IBMs kassako. Nu skall obligatoriska a-kassepengar finansiera ett annat misslyckat system. Tro inte att det lyckas heller. Detta är inget annat en svindleri på hög nivå.

Jag vidhåller att med nuvarande system så är skatt fortfarande stöld.





Försäkringar/valfrihet? Svar till Lars

De som idag är försäkrade i skattekollektivet Sverige - har de ett bra skydd? Får de den sjukvård och pension de betalar för? Får de den vård och omsorg de är värda på äldre dar?

I dagarna radas det upp exempel på patienter vars vård uteblir pga strejken. Vad har de för skydd? Vad kan de kräva stat/landsting på? Om de hade haft motsvarande försäkring hos ett försäkringsbolag, kunde de då krävt något? Givetvis kunde de ha gjort det. Det hade blivit ett ramaskri i såväl press som hos kunder och försäkringsbolaget hade tappat kunder och framförallt inte fått några nya.

Vi ser exempel på äldre som inte ens får komma ut ens en gång om dagen. Är det välfärd, är det vad dessa människor betalt skatt för? Som Ingegerd så mycket riktigt påpekar har våra äldre sämre skydd än djur i vissa fall. Det i vårat högskatteland med offentliga löften och försäkringar.

Lars, var nu inte feg och dra upp andra länder som exempel, utan håll dig till diskussionen. Säg nu inte heller att du är nöjd med detta och att det är justeringar på marginalen som är lösningen. Kort sagt det krävs ett nytt tänkande.

Många som inte får vård i tid lider, kan inte arbeta och får som följd av detta också sämre ekonomiska förutsättningar. I princip är det helt omöjligt att få upprättelse mot stat/landsting när sådant inträffar. Lika omöjligt som det är för de äldre som inte får komma upp ur sin säng, komma ut i friska luften eller få näringsriktig mat i vissa fall att kräva upprättelse och ersättning. Vad har dessa människor betalt för? Vad ingick i avtalet när de betalade skatt?

Hade politikerna då sagt som det var istället för att ljuga - att som pensionär får du ligga i din säng hela dagen, komma ut en gång i veckan och få halvtaskig mat, tror du då Lars, att de velat betala skatt för det? Tror du att ett försäkringsbolag fått kunder på den affärsidén och överlevt? Självklart inte.

Det här kommer aldrig gå att försvara. Vi måste ändra systemen och framförallt vårt sätt att se på skatt. Skatt skall vara något man betalar till staten och får något för. Det skall regleras i avtal och någon  skall kunna ställas till svars. Upprättelse skall kunna ske, precis som i alla andra affärsrelationer.

Sedan kan jag erkänna till dig Lars, att din och min syn på skattenivåerna skiljer sig dramatiskt, men rätt skall ta mig sjutton vara rätt.

Valfrihet? Svart till Lars.

Det är bra att valfriheten ökat när det gäller elever och föräldrars rätt att välja skola. Många politiker har tvingats inse att kraften i människors egna val i kombination med konkurrensen mellan skolorna givit oss en bättre och mer varierad skola. Skolan skulle kunna bli ännu bättre om man (politikerna) också ville tillåta mer praktiska utbildningar och lärlingsutbildningar.

Politiker har idag via sina beslut likriktat de gymnasiella utbildningarna (många ämnen är lika på de olika utbildningarna) och därmed passar inte skolan alla utan eleverna får anpassa sig till skolan. Kunskap är makt, så låt därför varje individ utbilda sig efter egen förmåga och efter eget intresse. Det ger oss motiverade elever som vill fortsätta att utbilda sig. 

Vi behöver också mer av ledning och mindre av lärarlösa lektioner. Det behövs också mer av stöd och mindre av eget arbete för eleverna. Allt för att klara av att utbilda de som har det svårast i skolan. Dagens skola gynnar bara de som har det lätt för att läsa och kan få hjälp hemifrån. De svaga barnen gallras redan här.

Vi behöver också mer möjligheter till skolor med betyg i tidigare ålder och vid fler tillfällen. Givetvis skall både studiemodeller och betyg kunna vara frivilliga inslag och inte lagstiftade tvång. Mycket finns alltså kvar att göra för att skapa en riktig valfrihet inom skolan.

Sedan skall människor också med lätthet kunna kräva ersättning om de blivit mobbade under sin skoltid. Eller inte gått ut med ofullständiga betyg i en skola som du måste gå i (pliktlag). Staten skall precis som varje individ inte bara ha rättigheter utan också skyldigheter. Idag går ofrivilliga ersättningar för de som inte klarat skolan många gånger ut i olika bidrag, stöd för vård av drogmissbruk och sjukvård istället, vilket blir mycket dyrare.  

Så ett mer valfrihet Sverige på skolområdet skulle alltså kunna innebära:

Möjlighet till lärlingsutbildningar
Fler valmöjligheter och mindre likriktning av de teoretiska utbildningarna
Betyg (frivilliga vid tidigare ålder och oftare)
Fler lärarledda lektioner
Mindre av självstudier
ersättning vid ev. mobbning
ersättning vid ofullständiga betyg (då skolan inte klarat sin uppgift)

I princip skull vi också låta skolorna vara fristående från kommunerna så att det inte är kommen som både är beställare och utförare. Dagens system ger konstiga jävssituationer och hämmar konkurrensen.  

Varför Lars är du en sån ivrig påhejare av befintliga system istället för att vara en kritisk granskare och kreativ utvecklare istället. Är du månne politiskt aktiv idag? Försvarar du ideer som du själv varit med och genomfört?

Valfriheten och återförandet av den egna makten över den egna tiden kommer att ta lång tid i ett land med politiker som älskar att ta ut skatt och bestämma över trivialiteter. Moderater agerar som socialister och hur de nya sossarna är med Mona i ledningen vet vi inget om ännu. Viktigt är att diskutera dessa frågor, så att människor hela tiden får upp ögonen för de felaktigheter som matas ut. 

 

Hög skatt = Hög kvalité ? Till Lars

Det finns ingen koppling mellan hög skatt och hög kvalité och ej heller mellan låg skatt och låg kvalité.  Precis som det finns dåliga viner för 89:- så finns det bra viner för 89:-. Framförallt passar olika viner till olika ändamål och alla dricker inte ens vin. Det finns kommuner med låg skatt som har underbar kommunal service, men framförallt har de givit valfriheten tillbaka till den som tjänat ihop pengarna.

När det gäller ett företags prissättning så bygger den på konkurrens. Det finns ingen konkurrens  när det gäller att betala skatt. Det är bara att betala och se glad ut och få den vara el tjänst du blir hänvisad. Inslagen av valfrihet har ökat, men inte i den grad så att man kan kalla det konkurrens.

Därför skall skatteuttaget minska och frivilliga el lagstadgade och skattefinansierade system införas med konkurrens mellan olika aktörer i mycket högre grad än idag. Det ger oss lägre skatter och givetvis den valfrihet vi förtjänar.

För mig är det helt obegripligt hur man kan vara för valfrihet och för konkurrens men samtidigt ändå förespråkar att politiker skall besluta om vilket utbud som skall finnas. Utbud och konkurrens hör ihop. Det kan aldrig bli valfrihet när man låter politiker ta de egna vardagsbesluten.

När vi föds är vi fria, men så fort vi utför en handling med vår kropp dvs ett arbete som ger lön är vår tid mer någon annans än vår egen (Medborgarna i Sveriges). Av det vi tjänar går mer än hälften i skatt olika vägar (närmare 70%).  Hur är detta möjligt? Hur kan vi endast vara värda 30% av det vi tjänar ihop på vår nedlagda tid? 30% som är ditt eget att besluta över?

Genom politiska beslut kan idag 5 personer i en grupp om 9 säga att de 4 andra skall betala. Det är också demokrati, men kommer aldrig att bli rättvist. Det är stöld utan pistolhot. 

Vilken är barnfamiljens högsta utgift? Boende? Mat? Nej, det är skatt. Hur är detta möjligt då det är dessa som skall få del av skattemedlen. Vilken är sjuksyrrans högsta utgift? Vilken är pensionärens högsta utgift? Svaret är samma, det är skatten. Skatt är rundgång utan egetbestämmande. Skatt är stöld.  

Arbetslinjen = skattelinjen?

Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet och säger säg förespråka att folk arbetar istället för att de går på bidrag. Arbetandet skulle premieras med lägre skatter och så även företagandet. Efter valet visar det sig dock att den sk arbetslinjen givit oss:

Högre arbetsgivaravgifter - 3000:-/mån/företag
Biltullar - 6000:- per/år och bil (drabbar både enskilda och företag)
Ränta på 2% obeskattade vinster i företag
Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring - 5200:-/år


Dessa pålagor har givit småföretagen ökade skatter på minst 36.000:-/år och företag. De som måste ta bilen till jobbet och inte har arbetslöshetsförsäkring får en skattehöjning på närmare 1000:-/mån. Är det här den nya arbetslinjen?

Sänk skatten på arbete! Sänk arbetsgivaravgifterna! Och befria oss från Reinfeldt nu!

Jag ska sparka mig själv!

Ännu än skatt skall införas av "borgarna". Denna gång en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring på 5200:-/år. Man betonar speciellt att även egna företagare ska vara med att betala.

Jag är egen företagare och pckså innerligt trött på detta beskattande. Därför kommer jag varje år vid lämpligt tillfälle säga upp mig själv. Se till att inkassera 5200:- i ersättning innan jag återanställer mig sjäv igen. Min uppmaning till alla andra egna företagare är att göra precis likadant. Sparka er själva!  


Rätten att försvara sig själv - Rödeby

När får vi ta till nödvärnsrätten? När får vi försvara oss själva och vår familj?

Efter den tragiska händelsen i Rödeby kommer nog diskussionen om "Növärnsrätten" att gå hög. Att döda någon kommer aldrig att bli rätt, ej heller att skada någon. 

Om  någon i ens omgivning blir utsatt för provokationer eller våld,  får man försvara sig då och med vilka medel?
Stämmer lagen och med vår moral i dessa frågor?

Några olika scenarior:

En kvinna som blivit överfallen och våldtagen i en park och råkar ha ihjäl sin sin förövare. 
En pojke mot sex stycken andra pojkar i ett gäng skadar tre av dem svårt.
En polis i Göteborg skjuter en stenkastande yngling så han måste uppsöka vård.
En "gubbe" försvar sitt hem och sin familj mot trakasserande (som pågått i flera år) ungdomar och en råkar dö.  
En kvinna blir trakasserad av sitt ex på telefon, per mail och uppsökt och slagen. Hon få fly med ny identitet.
Ett barn blir påhoppat och kidnappat, en förbipasserande tar saken i egna händer och skadar förövaren för livet. 

Alla dessa scenarior inbegriper juridiska och moraliska problem, men tänker vi verkligen nyanserat eller är det bara emotionellt? Vad skall man få göra och varför är inget redan gjort. 

Rödeby borde aldrig hänt, våldtäkten i parken borde aldrig hänt, trakasserier mot kvinnor borde aldrig få ske osv. Det händer nya liknande händelser hela tiden. Lagrummen borde ändras. I vissa fall finns till och med lagrum, men polisens försumlighet och bristande kompetens gör att inget sker. Vi måste alla ta vårt ansvar och våga agera när vi ser att något är fel. Nödvärnsrätten är viktig. Om någon attackerar mig eller mina närmaste kommer jag iaf att försvara mig. Gör det du med, jag står på din sida.

Hyr en polis

Populistiska politiker hävdar att idrottsklubbarna själva skall stå för de polisiära insatserna vid fotbollsmatcher. Är det rätt eller rent nonsens?

För det första så finns det begränsat med poliser inne på varje arena. Brotten sker oftast ute på stan. Brotten utförs av olika firmor och gäng. Oftast har de gängen inte ens halsdukar eller andra lagkännetecken. De gör upp om träffar via kontakter per mobil och mail. Sedan slåss de på förutbestämda platser långt från arenorna. Stämningen inne på arenorna är oftast mycket god. Utanför arenan är stämningen också mycket god med undantag för vissa högriskmatcher

Bevakningen inne på arenan sköts idag av klubbarna med såväl matchvärdar som privata vaktbolag. Dessa kostnader står givetvis klubbarna själva för.

Många gånger blir det givetvis bråk efter matcherna då förlorande lags supportrar tar ut sin frustration på motståndarnas supportrar. Mycket av sådant löses idag redan inne på arenan då supportrarna släpps iväg med olika intervall för att de inte skall kunna sammanstråla. Att det sedan finns rötägg bland alla grupper så även ibland fotbollssupportrar är inte konstigt. Oftat är det det ett 50-tal som förstör för 30000 andra. Skall dessa kollektivt kunna bestraffa en klubb med kostnader?

Skall en supporter som slåss 2 mil från arenan kunna ge en räkning från polisen till sin klubb? Skall någon som bär lag-halsduk kunna bidra till miljonskadestånd som gör att en klubb går i konkurs? Givetvis är detta befängt och utom allt rättsmedvetande.

Vilka uppgifter skall staten ha? Driva företag? Ge pressen bidrag? Ge bidrag till människor som vill lära sig knyppla? Eller bidra till Operan och Dramaten?

Enligt  nattväktarstatens principer är statens uppgift är att ha hand om ett lands inre och yttre säkerhet. Det vill säga ett rättsväsende och försvar. Resten sköts av medborgarna själva i privat regi. Detta torde vara den enda rimliga utgångspunkten i en demokrati. Skulle det då vara förenligt med att låta företag, fotbollsklubbar och andra kunna betala för polis-skydd?

Om det nu blir som populisterna vill,  så ska jag ta mig sjutton starta ett bemanningsföretag som hyr ut poliser. Vill du eller AIK bli min första kund? 

Arbete på väg

Varför tar alla byggarbeten och vägarbeten så lång tid? Varför ser man aldrig någon som fysiskt arbetar vid alla dessa gropar?

Köer och svårframkoligt är vardag i stockholmsregionen på sommaren. Vägarbeten tar mycket av vår tid som skulle kunna ägnas åt bättre saker. Nationalekonomisk och miljömässigt resursslöseri.

Går inte detta att göra något åt? Många har försökt, men de stupar antagligen på den svenska arbetsmoralen och vår arbetstidslagstiftning. I andra länder ser vi folk som arbetar skift såväl på byggen som på vägarbeten. Ett treskift på sommaren då det ändå är som varmast skulle snabba upp processen och göra vägar farbara på en tredjedel av tiden. 

Givetvis går det inte att arbete med sådant som för oväsen mitt i städerna om nätterna. Däremot så går det med fördel att arbeta på motorvägar, i tunnelbanor och industriområden på såväl helger som nätter. Färre människor i omlopp med ett snabbare resultat som följd. Vägverket, politiker, fack och miljövänner regagera nu.    

Skatt är stöld

Om du kommer hem från affären och du tar fram den mat du köpt och den visar sig vara dålig, vad gör du? Du skulle givetvis gå tillbaka med varan till den affär du köpt den i. Väl där skulle du begärt en ny vara eller pengarna tillbaka och säkert fått något extra för besväret. Det fungerar om det finns konkurrens eller ett avtal mellan två parter i en affärsrelation.

Den högsta utgiften/kostnaden för de flesta arbetande svenskarna idag är skatten. Skattetrycket är perverst högt i Sverige. Nivån på skatten diskuteras och ifrågasätts varje dag, men inga stora förändringar görs. Skillnaden mellan moderaters och sossars syn på skatter är liten. Politiskt så varierar namnen på skatter och avgifter mellan partiblocken men nivåerna består med marginella justeringar.

Varför ifrågasätts aldrig skatten som princip. Din högsta utgift månad efter månad. Varför kräver ingen ett avtal med motprestation? Vad ingår i skatten du betalar till staten, landstinget och kommunen? Ingen vet.

Politiska majoriteter bestämmer prioriteringarna - du betalar. Så länge vi inte har ett avtal som reglerar vad betalningen av skatt innehåller, så måste skatt betecknas som stöld och konfiskation.

Kan du reklamera om du anser dig fått för lite för skatten eller om tjänsten eller varan du fått varit undermålig. Tänk dig scenarion som att någon blivit tvungen att vänta två år på en operation och ville ha ut ersättning för sveda o verk. Eller att vägen man körde på var osandad och att det tagit tre timmar hem. Eller att någon lovat en ringled för dina skattepengar men sedan inför biltullar för att betala sina misslyckanden. Vad gör du då? Vem klagar du hos? Får du pengarna tillbaka?

Om du råkar betala för lite i skatt (omedvetet). Vad händer då?

Skapa ett avtal mellen individ och stat. Ett avtal med med- och motprestation. Ett avtal som inte är ensidigt. Ett avtal som visar på vad skatten innehåller. Innan dess måste skatt anses vara stöld!


Övervaka övervakaren

Att åka genom Sverige på småvägar är som att befinna sig på coctailparty med paparazzis. Vägarna kantas av fartkameror som skall göra oss till laglydiga. Istället för laglydiga blir vi ögontjänande fartsyndare som ökar farten mellan varje kamera. Därför diskuteras också hur man skall kunna genomföra tidsmätningar mellan kamerorna. Allt för att syndarna skall åka fast.

Poliser kör för fort, poliser parkerar fel, poliser blinkar inte, poliser begår exakt lika många trafikbrott per minut i trafiken som den "vanliga" medborgaren. Så är det givetvis eftersom poliser också är människor. Varför åker inte poliser fast för dessa brott? Är vi alla lika inför lagen? Troligen inte, för vem skulle ta fast en polis. En annan polis? inte troligt.

Inför kameror i polisens bilar. Det finns i andra länder. Inte bara för att poliserna skall vara våra goda exempel utan också för att skydda den enskilde polisen. Men framförallt skapa en värd där alla är lika inför lagen. Övervaka övervakaren.


Streaka istället för att strejka

Sjuksköterskorna strejkar för högre lön och bättre avtal. Vem vill inte ha det? Frågan är vem som drabbas av strejken och uppnår sjuksköterskorna sina mål?

Strejken drabbar endast och bara de som är sjuka (operationer ställs in) och fackets egen strejk-kassa. Arbetsgivaren spar/tjänar i det här fallet pengar genom att slippa betala ut löner. Eftersom skatten (kundens betalning) inte minskar får landstinget ändå in samma mängd pengar oavsett vad som levereras i form av vård.

Hade det här gällt ett privat företag, så hade strejken drabbat företaget (säljaren) ekonomiskt och dess kunder på kort sikt. Kunderna hade haft möjlighet byta leverantör och därmed hade också strejken fått större slagkraft och arbetsgivaren blivit satt under press. I sjuksköterskefallet finns det egentligen bara en arbetsgivare och det är landstinget.

Högre löner skapas genom konkurrens. I det här fallet konkurrens om arbetskraften. Konkurrens skapar också bättre utbud och olika servicenivåer. Det borde finnas även inom sjukvården. Med en hårdare konkurrenssitution så kan också sjuksystrarna också öka kraven.

Om du går till en akutmottagning som patient idag så är det bara att vänta och vänta... Är du akut sjuk i ett annat land i Europa så tittar en doktor till dig snabbt och du blir även trevligt bemött. Tänk att få bli behandlad som en kund och människa. Normala väntetider idag på en akutmottagning i Sverige är 6-8 timmar. Är det rimligt?

Med ett land som ligger på topplistorna gällande både skatteuttag och sjukvårdskostnader, så är det skamligt och förvånande hur dålig den allmänna vården är. Förtjänar vi svenska skattebetalare detta? Tydligen eftersom ingen klagar. I en nyligen publicerad undersökning kunde också konstateras att 80% av svenskarna är beredda att betala mer i skatt för att få bättre vård. Ser svenskarna inte att kopplingen mellan uttag i skatt och vårdkvalité inte hänger ihop?

Vi förtjänar det bästa. Eller åtminstone något bland det bästa. Mitt råd till "sjuksyrrorna" är att istället för att strejka, så skall de streaka. Streaka för konkurrens inom vården. Streaka för max 1 timmes väntan på akuten. Streaka för att patienten skall känna sig som en väl omhändertagen kund. Streaka för att patientens intressen skall komma först och inte ägarförhållanden. Streaka för varma och ombonade arbetslokaler. Streaka för den vård och omsorg vi verkligen förtjänar. Det skulle ge dem de löner och framförallt de arbetsgivare och arbetsplatser de är värda.  

Välkommen till min nya blogg!

Det här är en blogg för dig som är vaken. För dig som låter tankarna gå vidare och inte köper allt som du serveras i media och av politiker. Låt dig inte indoktrineras - tänk fritt och våga påverka.

RSS 2.0