Hyr en polis

Populistiska politiker hävdar att idrottsklubbarna själva skall stå för de polisiära insatserna vid fotbollsmatcher. Är det rätt eller rent nonsens?

För det första så finns det begränsat med poliser inne på varje arena. Brotten sker oftast ute på stan. Brotten utförs av olika firmor och gäng. Oftast har de gängen inte ens halsdukar eller andra lagkännetecken. De gör upp om träffar via kontakter per mobil och mail. Sedan slåss de på förutbestämda platser långt från arenorna. Stämningen inne på arenorna är oftast mycket god. Utanför arenan är stämningen också mycket god med undantag för vissa högriskmatcher

Bevakningen inne på arenan sköts idag av klubbarna med såväl matchvärdar som privata vaktbolag. Dessa kostnader står givetvis klubbarna själva för.

Många gånger blir det givetvis bråk efter matcherna då förlorande lags supportrar tar ut sin frustration på motståndarnas supportrar. Mycket av sådant löses idag redan inne på arenan då supportrarna släpps iväg med olika intervall för att de inte skall kunna sammanstråla. Att det sedan finns rötägg bland alla grupper så även ibland fotbollssupportrar är inte konstigt. Oftat är det det ett 50-tal som förstör för 30000 andra. Skall dessa kollektivt kunna bestraffa en klubb med kostnader?

Skall en supporter som slåss 2 mil från arenan kunna ge en räkning från polisen till sin klubb? Skall någon som bär lag-halsduk kunna bidra till miljonskadestånd som gör att en klubb går i konkurs? Givetvis är detta befängt och utom allt rättsmedvetande.

Vilka uppgifter skall staten ha? Driva företag? Ge pressen bidrag? Ge bidrag till människor som vill lära sig knyppla? Eller bidra till Operan och Dramaten?

Enligt  nattväktarstatens principer är statens uppgift är att ha hand om ett lands inre och yttre säkerhet. Det vill säga ett rättsväsende och försvar. Resten sköts av medborgarna själva i privat regi. Detta torde vara den enda rimliga utgångspunkten i en demokrati. Skulle det då vara förenligt med att låta företag, fotbollsklubbar och andra kunna betala för polis-skydd?

Om det nu blir som populisterna vill,  så ska jag ta mig sjutton starta ett bemanningsföretag som hyr ut poliser. Vill du eller AIK bli min första kund? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0