Skatt är stöld

Om du kommer hem från affären och du tar fram den mat du köpt och den visar sig vara dålig, vad gör du? Du skulle givetvis gå tillbaka med varan till den affär du köpt den i. Väl där skulle du begärt en ny vara eller pengarna tillbaka och säkert fått något extra för besväret. Det fungerar om det finns konkurrens eller ett avtal mellan två parter i en affärsrelation.

Den högsta utgiften/kostnaden för de flesta arbetande svenskarna idag är skatten. Skattetrycket är perverst högt i Sverige. Nivån på skatten diskuteras och ifrågasätts varje dag, men inga stora förändringar görs. Skillnaden mellan moderaters och sossars syn på skatter är liten. Politiskt så varierar namnen på skatter och avgifter mellan partiblocken men nivåerna består med marginella justeringar.

Varför ifrågasätts aldrig skatten som princip. Din högsta utgift månad efter månad. Varför kräver ingen ett avtal med motprestation? Vad ingår i skatten du betalar till staten, landstinget och kommunen? Ingen vet.

Politiska majoriteter bestämmer prioriteringarna - du betalar. Så länge vi inte har ett avtal som reglerar vad betalningen av skatt innehåller, så måste skatt betecknas som stöld och konfiskation.

Kan du reklamera om du anser dig fått för lite för skatten eller om tjänsten eller varan du fått varit undermålig. Tänk dig scenarion som att någon blivit tvungen att vänta två år på en operation och ville ha ut ersättning för sveda o verk. Eller att vägen man körde på var osandad och att det tagit tre timmar hem. Eller att någon lovat en ringled för dina skattepengar men sedan inför biltullar för att betala sina misslyckanden. Vad gör du då? Vem klagar du hos? Får du pengarna tillbaka?

Om du råkar betala för lite i skatt (omedvetet). Vad händer då?

Skapa ett avtal mellen individ och stat. Ett avtal med med- och motprestation. Ett avtal som inte är ensidigt. Ett avtal som visar på vad skatten innehåller. Innan dess måste skatt anses vara stöld!


Kommentarer
Postat av: Jimmy

Bara tanken att arbeta istället för att bli hockeyproffs/playboy-brud gör folk så stressade att de utvecklar fibromyalgi i en tå och blir förtidspensionärer vid 23 års ålder. Dit går våra skattepengar.

2008-05-07 @ 07:49:56
Postat av: Lars

I skollagen står det vilka krav du som förälder (och elev) kan ställa på skolan. I hälso- och sjukvårdslagen står det vad du har rätt att kräva som patient. Skulle det vara så att du inte får det du anser att du har rätt till, så har du möjlighet att vända dig till t ex till Patientnämnden. Eller till t ex Skolväsendets överklagandenämnd om det är skolan som inte uppfyller skollagen.

Jag antar att det är den typen av avtal som du efterlyser, men som du inte har bemödat dig att leta efter :)

Sverige är bland de bästa inom sjukvård, jämfört med andra EU-länder enligt en rapport av Health Consumer Powerhouse. Det är väl ett kvitto på att vi få lite bättre vård för att vi betalar lit mera i skatt.

I USA är det patienten som finansierar ca 17 % av sjukvården, medan privata hälsoförsäkringar täcker ca 35 % och staten 43 %. Det vanligaste är att man blir försedd med en sjukförsäkring av sin arbetsgivare (varför inte byta ut den mot höjd skatt?). En nackdel med detta system är att man förlorar sin sjukförsäkring då man förlorar sitt jobb.

En annan anledning till höga skatter är att vi tycker att det är lite trist med barnarbete. Vi vill att våra barn ska gå i skolan istället. Minst i 9 år ska en Svensson gå, men det gör inget om man har gått på dagis, gymnasium och studerar lite på universitetet också (finansieras med skatter).

Så, när Svensson är 23-24 år så har du bara kostat en massa pengar, så nu ska du betala tillbaka. Det brukar inte ta mer än 25-30 år för en genomsnittssvensk att betala tillbaka sin skuld till stat, landsting och kommun (om du inte har bestämt dig för att skaffa dig en liten cancer ? då har du ju kostat igen, så då få vi lägga på 5-10 till innan din skuld är betald).

Så nu Svensson ca 55 år och att har betalas tillbaks, då borde Svensson vara rena vinstmaskinen för staten, landstinget och kommunen, men ack. Stat. Landsting och kommun har sett till att du har fått ett så bra liv, att vi blir för j-a gamla i Sverige ? i snitt 81 år. Så, när Svensson går i pension vid 65 så kommer han att leva ytterliggare ca 16 på det Svenska kollektivets bekostnad. Så det är lika bra att Svensson hjälper Stat, Landsting och kommun med att finansiera sin egen ålderdom genom att betala in skatt även efter det man har fyllt 55.

2008-05-08 @ 15:47:19
Postat av: Indoktrinerad

Oavsett vad skollagen säger så går barn ur skolan med ofullständiga betyg och därmed en oviss framtid till mötes. Detta kostar skattemedel och det beror inte på att någon ihärdig förälder klagat på utebliven kvalité.

Vi har vårdköer i Sverige som leder till att människor lider, blir utan jobb och framförallt inte kan arbeta under sin konvalesens. Det kostar skattemedel och de får ingen ersättning från stat/landsting eller kommun.

Hur många människor tror du fått ersättning som gått ur skolan med ofullständiga betyg. Hur många tror du fått ersättning för att få vård utomlands?
Dessa sk avtal fungerar inte och är inte seriösa.

Vi har bra sjukvård för riktigt sjuka patienter med tex hjärntumörer vilket vi skall vara stolta över. Däremot fungerar inte rehabilitering, eftervård och akutsjukvård. 8 timmars väntan på akutsjukvård är inte bra.

Utbildning är bra. Våra utvildningkostnader ligger på c.a 6% av BNP vilket är i princip samma som för övriga EU-länder. Tex USA och Island har högre procentuell andel än vi och deras skatter är lägre.

Vad gäller pensionsåldern som kommer den säkert att höjas i och med att vi blir friskare och kan arbeta längre.

Du födds fri, men efter en sekund är du registrerad som framtida skattebetalare.

2008-05-08 @ 16:25:12
Postat av: Lars

Att inte alla ?kunder? (t ex föräldrar och patienter) klagar, bevisar inte att avtalet inte håller. Utan snarare att ?kunden? inte känner till avtalet. Det finns svaga ?kunder? som t ex lågutbildade och utlandsfödda som inte känner till sina rättigheter. ?Kunden? som inte känner till att det finns ett ?avtal? ? kan inte heller ställa krav. Du efterlyste ett avtal, det finns ju redan. Låt oss se till att alla ska känna till avtalet ? istället för att skriva ett nytt.

Men du kanske menade ett ?riktigt avtal? ? som man skriver under när man t ex tecknar en sjukförsäkring i USA. Säkert kommer de att vara schysta mot icke rökare ? de får en lägre premie. Mindre roligt blir det för dom som har cancer, fetma eller hjärtsjukdomar i släkten. De belönas med en liten extra avgift (om du nu över huvud taget är välkomna att täcka en försäkring). Jag undrar hur många amerikaner som har trott att de har haft en bra försäkring, men när de har insjuknat fått en chock när de upptäcker vad försäkringen täckte i praktiken. Svårbegripliga privata sjukförsäkringsavtal är kanske ett argument för en skattefinansierad vård?

Du har rätt i att den svenska vården är långt ifrån perfekt. Men vi har trots allt en av Europas bästa sjukvård. Enligt en rapport från HCP ligger Sverige i toppen på alla områden ? medicinska resultat, tillgång till vård, patienträttigheter, läkemedel och väntetider. Det kan säkert bli ännu bättre, men jag känner inte till något system som ger bättre vård för alla medborgare.

Och när det gäller skolan. Självklart är det oacceptabelt att inte alla går ut med fullständiga betyg. Men det finns fler svenska elever som kan peka ut USA på en världskarta än Amerikaner. Det är inte alla skolor i Sverige som ?levererar? elever som har låga kunskapsnivåer. De flesta skolor gör ett fantastiskt jobb. Där i mot kan man se att det geografiska läget har betydelse på hur framgångsrik eleven blir. I områden med många svaga ?kunder? finns representerade leder till ett sämre resultat. Så låt oss även här jobba för att alla ska känna till sina rättigheter, istället för att skriva nya avtal.

Jag kan tänka mig att jobba till jag fyller 80. Så höjd pensionsålder mot sänkt skatt ligger helt i min linje. Tyvärr är vi två ganska ensamma om att vilja jobba efter 65 års ålder. De flesta vill gå tidigare i pension (majoriteten vill gå vid 55 år). Och haken är ? att i en demokrati ? så är det just majoriteten som bestämmer. Jag skulle vilja se det parti som skulle våga gå till val med att höja pensionsåldern till 75 mot några procents lägre skatt.

Vi verkar definiera frihet på helt olika sätt. Frihet för mig är att slippa oroa mig för hur ska jag spara ihop pengar till mina barns universitetsstudier, eller risken för personlig konkurs om jag bli sjuk. Och ha möjligheten till ledig tid med familj och vänner, istället för att ha två jobb för att finansiera med egen sociala trygghet.

2008-05-09 @ 08:57:56
Postat av: Indoktrinerad

Staten/regeringen mfl borde ha ett större ansvar för vad som sker med våra skattemedel. Inget ansvar kan krävas av vare sig politiker eller stat i princip även om det finns flera sk nämder som för vår talan. Som individer borde vi kunna kräva ersättning om något som utlovats, men inte blivit genomfört. En politikers enda hot är att inte bli vald vid nästa val. Något som egentligen är hypotetiskt eftersom partierna själva väljer sina kandidater vid interna val och personvalsröstningen inte påverkar resultatet i så stor utsträckning som vi vill. Vi lever med andra ord i något som jag skulle beteckna som en skendemokrati. Folket agerar i denna demokrati som Nyttiga Idioter. Precis som du Lars, tror de att deras röst verkligen betyder något, men i verkligheten är du/de ett instument för deras maktfullkomlighet. Jag har varit aktiv inom politiken i tjugo år och sett de politiker du röstat på le i mjugg åt väljarnas ofullständighet.

För att någon ska ta något på allvar krävs det en kostnad och ett ansvar. Alltså det måste kosta någon något som att tex bli av med sitt uppdrag eller sin lön för att det skall kännas. Alternativt måste man kunna få uppträttelse ekonomiskt el. moraliskt om något går fel. När det verkligen efterlevs, då har vi uppnått den nivå på demokrati som jag tycker är seriös.

Exempel skulle kunna vara:

Om någon gått ut med ofullständiga betyg - skulle ersättningen från kommunen kunna vara c.a 200-500.000:-.

Väntan på akuten 8 tim, skulle kunna ge en ersättning för utebliven arbetstid 200:-/tim.

Ej genomförd operation 3 månader, skulle kunna ge en ersättning för sveda och värk + utebliven arbetsinkomst på 500.000:-

Då tror jag att vi har ett system som fungerar och inte ett skendemokratiskt hyckleri.

Delar du min värdering Lars el. tycker du att att det fungerar bra idag?

Mao skapa ett avtal för skattepengarna nu.

2008-05-09 @ 22:31:01
Postat av: Lars

För att svara direkt på din fråga: om jag tycker att det fungerar bra idag? Så är mitt svar JA! Jag kan inte rekommendera arbetslösa, sjukskrivna, elever, cancerpatienter, småbarnsföräldrar, gamla, gravida, handikappade, homosexuella, eller låginkomsttagare att flytta till ett annat land. Och jag är gärna med och betalar för deras trygghet.

Det betyder INTE att jag är nöjd. Vi ska fortsätta att arbeta med att förbättra vårt samhälle. Där andra har lyckats bättre på enskilda områden ska vi ta lärdom, och förfina vår egen skattefinansierade sektor.

Helt ärligt så förstår jag inte hur du tänker. Har dina politiker-kollegor varit elaka mot dig? För jag kan inte läsa ut någon medborgarnytta i ditt förslag utan bara ett slags politikerförakt och en slags underton av ett behov av hämnd.

Du vill att politiker ska ta större ansvar för våra skattemedel, genom att straffa stat, landsting och kommun med att betala ersättning med våra skattemedel? Om nu politiker - enligt dig - inte tar ansvar för våra skattepengar, varför skulle de göra det om de skulle kosta dem skattepengar om de inte skärpte sig?

Kan vi inte bara komma överens att din ide var inte så genomtänkt. (Har du verkligen 20 års politisk erfarenhet? Du låter alldeles för hormonstinn för det).

Åter till det som jag nämnde i tidigare inlägg, det finns ett avtal med våra rättigheter, låt oss se till att alla känner till det, för det ÄR en demokratifråga.

Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra. (Winston Churchill)

Bevara oss från pubertala, nyliberala, efter tre glas vin-idéer.

2008-05-13 @ 08:48:36
Postat av: Indoktrinerad - Svar till Lars

Vi har tydligen helt olika uppfattning om hur världen ser ut. Din övertro på politiker är stor. Jag tror inte på att politiker eller politik och skattemedel i sig är svaret på alla frågor. Vi ser tydliga exempel på detta varje dag.

Vi ser vårdköer. Vi ser bilköer. Vi ser elever med ofullständiga betyg. Vi ser högar med outredda brott hos polisen osv

Varje val får vi löften och många av dessa fullföljs aldrig. Det handlar oftast bara om att maximera antalet röster och vinna val. Den som bjuder på mest vinner valet.


Vad gäller skollagen så reglerar den ingen ersättning till vare sig förälder/elev om den gått ut skolan el. blivit mobbad under hela sin skoltid.

Vad gäller patientens rättigheter i patientnämden så reglerar den bara uppenbara fel inte att blivit slussad mellan olika sjukhus och fått vänta på akuten i 8 timmar. Av den anledning blir oxå vårdstrejken långvarig. Det kostar ingen (läs staten/landstingen något mer än patienters lidande. Hade man kunna straffa någon, hade sjuksystranas strejk varit värd något.
Vad är det värt för en patient som inte får sin operation i och med strejken? Skall han gå till patientnämden?
Mitt resonemang handlar inte om hämd utan vad som rätt och fel. Jag vill ge de svaga rätt mot staten och inte låta staten dupera sin befolkning.

Oavsett vad du sätter för politisk etikett på mig eller andra så är det fel att låta folk vara i beroendeställning på det sätt vi är idag till stat och politiker. Vi skall kunna klara oss själva i större utsträckning. De vi skall hjälpa är de som får dålig eller ingen hjälp alls idag. Idag snurrar bara politikerna runt medelklassens pengar fram och tillbaka. De rika klarar sig alltid och de svaga får vara utan. Är det sånt du förespråkar?

Jag är inte emot demokrati, jag är emot sättet som du och andra blir indoktrinerade på. Ett ex. Om vi höjer skatten blir vårde bättre...Så är inte fallet. Det finns ingen bevisad koppling och därmed lurar/indoktrinerar man folk till att köpa/rösta fel. Detta sker varje val.

Skulle politiker få gå ut med ett avtal/manifest och bli ersättningsskyldiga efter valet ifall deras löften inte infriades? Troligen svårt att genomföra men vi måste ändå hitta lösningar som leder åt det hållet. Annars kommer politiken i sig tappa i betydelse och det måste väl du Lars ändå vara rädd för. Skatten måste vara trovärdig och rättvis.

2008-05-13 @ 17:36:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0