Valfrihet? Svart till Lars.

Det är bra att valfriheten ökat när det gäller elever och föräldrars rätt att välja skola. Många politiker har tvingats inse att kraften i människors egna val i kombination med konkurrensen mellan skolorna givit oss en bättre och mer varierad skola. Skolan skulle kunna bli ännu bättre om man (politikerna) också ville tillåta mer praktiska utbildningar och lärlingsutbildningar.

Politiker har idag via sina beslut likriktat de gymnasiella utbildningarna (många ämnen är lika på de olika utbildningarna) och därmed passar inte skolan alla utan eleverna får anpassa sig till skolan. Kunskap är makt, så låt därför varje individ utbilda sig efter egen förmåga och efter eget intresse. Det ger oss motiverade elever som vill fortsätta att utbilda sig. 

Vi behöver också mer av ledning och mindre av lärarlösa lektioner. Det behövs också mer av stöd och mindre av eget arbete för eleverna. Allt för att klara av att utbilda de som har det svårast i skolan. Dagens skola gynnar bara de som har det lätt för att läsa och kan få hjälp hemifrån. De svaga barnen gallras redan här.

Vi behöver också mer möjligheter till skolor med betyg i tidigare ålder och vid fler tillfällen. Givetvis skall både studiemodeller och betyg kunna vara frivilliga inslag och inte lagstiftade tvång. Mycket finns alltså kvar att göra för att skapa en riktig valfrihet inom skolan.

Sedan skall människor också med lätthet kunna kräva ersättning om de blivit mobbade under sin skoltid. Eller inte gått ut med ofullständiga betyg i en skola som du måste gå i (pliktlag). Staten skall precis som varje individ inte bara ha rättigheter utan också skyldigheter. Idag går ofrivilliga ersättningar för de som inte klarat skolan många gånger ut i olika bidrag, stöd för vård av drogmissbruk och sjukvård istället, vilket blir mycket dyrare.  

Så ett mer valfrihet Sverige på skolområdet skulle alltså kunna innebära:

Möjlighet till lärlingsutbildningar
Fler valmöjligheter och mindre likriktning av de teoretiska utbildningarna
Betyg (frivilliga vid tidigare ålder och oftare)
Fler lärarledda lektioner
Mindre av självstudier
ersättning vid ev. mobbning
ersättning vid ofullständiga betyg (då skolan inte klarat sin uppgift)

I princip skull vi också låta skolorna vara fristående från kommunerna så att det inte är kommen som både är beställare och utförare. Dagens system ger konstiga jävssituationer och hämmar konkurrensen.  

Varför Lars är du en sån ivrig påhejare av befintliga system istället för att vara en kritisk granskare och kreativ utvecklare istället. Är du månne politiskt aktiv idag? Försvarar du ideer som du själv varit med och genomfört?

Valfriheten och återförandet av den egna makten över den egna tiden kommer att ta lång tid i ett land med politiker som älskar att ta ut skatt och bestämma över trivialiteter. Moderater agerar som socialister och hur de nya sossarna är med Mona i ledningen vet vi inget om ännu. Viktigt är att diskutera dessa frågor, så att människor hela tiden får upp ögonen för de felaktigheter som matas ut. 

 

Kommentarer
Postat av: Lars

Jag är avundsjuk men glad för din skull. Ingenting verkar svårt och komplicerat för dig, allt är svart eller vitt. Alla problem är enkla, och kan lösas enkelt med att jaga politiker.

Vill man verkligen hitta en lösning på ett problem, så måste man läsa in sig och se till att man verkligen förstår problemens komplexitet. Om en elev inte fått lära sig att läsa i skolan, finns det då bara en syndabock? Ska vi även kunna kräva ersättning från läraren, rektorn, frånskilda pappan/mamma som inte tar sitt ansvar, socialen, polisen, kamrater, alkoholbolagen, hårdrocksbandet, dataspelstillverkare eller migrationsverket? Du gör det väldigt lätt för dig att inte ta hänsyn till att det finns flera bakomliggande orsaker till att människor råkar illa ut.

Det är klart att din lösning att lägga all skuld på någon politiker är enkel. Är du för dödsstraff också?

2008-05-20 @ 08:45:03
Postat av: Till Lars

Allt är inte enkelt. Däremot har politikerna gjort det enkelt för sig idag. De har inget egentlig ansvar trots att de äger frågan.
Om du som privatperson handlar upp dina pengar kan du inte bara öka intäkten. Det kan politiker genom skattehöjningar.
Givetvis finns det många bakomliggande faktorer till barns misslyckanden i skolan. Och vi borde kunna kräva mer av alla inblandade. Då talar jag givetvis om skola, socialen och polisen i vissa fall.
Många gör säkert en bra insats i sina jobb och försöker se till barnens bästa. Däremot efter att ha studerat skolor på nära håll, så ser jag många gånger att det brister i såväl politisk ledning som ledning och utförande. Dessa personer borde först och främst inte ha sina jobb kvar, vilket de givetvis har i avsaknad av konkurrens och möjlighet till ersättning för kunden (föräldrar/elever). Därför borde möjligheten till ersättning i de fall det gått snett vara stor om man kan påvisa var det brustit. Klarar spelregler skall finnas.

Vad gäller dödstraff - så anser jag kommentar överflödig, men givetvis så är jag emot. Jag tycker att vi någon annan gång kan diskutera fängelset som princip. Ännu än sak som staten har ansvar för och som inte fungerar.

2008-05-20 @ 09:45:55
URL: http://indoktrinerad.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0