Streaka istället för att strejka

Sjuksköterskorna strejkar för högre lön och bättre avtal. Vem vill inte ha det? Frågan är vem som drabbas av strejken och uppnår sjuksköterskorna sina mål?

Strejken drabbar endast och bara de som är sjuka (operationer ställs in) och fackets egen strejk-kassa. Arbetsgivaren spar/tjänar i det här fallet pengar genom att slippa betala ut löner. Eftersom skatten (kundens betalning) inte minskar får landstinget ändå in samma mängd pengar oavsett vad som levereras i form av vård.

Hade det här gällt ett privat företag, så hade strejken drabbat företaget (säljaren) ekonomiskt och dess kunder på kort sikt. Kunderna hade haft möjlighet byta leverantör och därmed hade också strejken fått större slagkraft och arbetsgivaren blivit satt under press. I sjuksköterskefallet finns det egentligen bara en arbetsgivare och det är landstinget.

Högre löner skapas genom konkurrens. I det här fallet konkurrens om arbetskraften. Konkurrens skapar också bättre utbud och olika servicenivåer. Det borde finnas även inom sjukvården. Med en hårdare konkurrenssitution så kan också sjuksystrarna också öka kraven.

Om du går till en akutmottagning som patient idag så är det bara att vänta och vänta... Är du akut sjuk i ett annat land i Europa så tittar en doktor till dig snabbt och du blir även trevligt bemött. Tänk att få bli behandlad som en kund och människa. Normala väntetider idag på en akutmottagning i Sverige är 6-8 timmar. Är det rimligt?

Med ett land som ligger på topplistorna gällande både skatteuttag och sjukvårdskostnader, så är det skamligt och förvånande hur dålig den allmänna vården är. Förtjänar vi svenska skattebetalare detta? Tydligen eftersom ingen klagar. I en nyligen publicerad undersökning kunde också konstateras att 80% av svenskarna är beredda att betala mer i skatt för att få bättre vård. Ser svenskarna inte att kopplingen mellan uttag i skatt och vårdkvalité inte hänger ihop?

Vi förtjänar det bästa. Eller åtminstone något bland det bästa. Mitt råd till "sjuksyrrorna" är att istället för att strejka, så skall de streaka. Streaka för konkurrens inom vården. Streaka för max 1 timmes väntan på akuten. Streaka för att patienten skall känna sig som en väl omhändertagen kund. Streaka för att patientens intressen skall komma först och inte ägarförhållanden. Streaka för varma och ombonade arbetslokaler. Streaka för den vård och omsorg vi verkligen förtjänar. Det skulle ge dem de löner och framförallt de arbetsgivare och arbetsplatser de är värda.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0