Grundläggande rättigheter / Höga skatter?

När det gäller de grundläggande rättigheterna är du (Lars) och jag helt överens. Det är när du förespråkar ett högskattesamhälle och stor politisk kontroll som vi skiljer oss åt. Det har inget med FN:s deklarationer eller frihetskrig att göra. Sorry! Nångon gång på vägen i ditt läsande måste det gått snett i dina tolkningar.

Skatt över en viss nivå alternativt och/eller ett högt skatteuttag utan garantier ä inget som  FN eller andra förespråkar, tvärtom.  FN hänvisar till är miniminivåer och grundläggande rättigheter.

I FN.s deklaration artikel 5 står det bland annat om omänsklig behandling. Det är inte mänskligt att som pensionär ligga på ett rum utan att få/kunna gå ut. Det är inte mänskligt  när 10000 operationer får ställas in pga strejk. Det är inte mänskligt att få åka 10 mil för att få föda barn. Givetvis kan det här ses som ilandsproblem i jämförelse med andra länders problem. Men i vår värld och med våra skatter är dessa händelser  rent pinsama.

För att klara de vårdköer som uppstår i och med strejeken tas hjälp av privata aktörer. För att klara födslarna i Stockholm kan det nu också komma att bli okej att föda på privata kliniker som landstinget betalar. I en värld med mer konkurrens och marknadsekonomi hade dessa problem och andra aldrig uppstått.

FN har på senare år kritiserat just landet Sveriga i frågor som rör jämställdhet, mänskliga rättigheter och tortyr. Det här kan aldrig anses bra.  

I FN:s artikel 17 står det att läsa att man inte får fråntas sin egendom. Förbjuder vi privata akutmottagningar (något S och V pratat om länge) blir ju detta indirekt ett faktum. Det är oxå  denna artikel som man borde kunna åberopa när det gäller att "skatt är stöld".  Hur mycket av det en människa arbetar ihop kan tas ifrån den personen utan att betecknas som inskränkningar i äganderätten? Hur mycket av en människas tid tillhör kollektivet?

Vi måste därmed i lag eller via FN eller annat organ oxå tala om vad som är egendom och därmed också tydligöra vad som är rimligt i att betala i skatt (dvs avgiften att bo i ett land).  Är 100% rimligt? Är 70% rimligt som idag i Sverige. Eller borde man åtminstone kunna behålla 50%?

Har du (Lars) läst FN.deklarationen? Och sedan tolkat den som att höga skatter och stor politisk kontroll är medlet för en bra värld? Då har du nog läst väldigt fel. Intentionerna i deklarationen är goda och grundläggande och i många stycken liberala. Precis som Amerikas grundlag och de rättigheter man kämpade för under frihetskriget. Kriget handlade ju bla om människors inskränkthet och vår (människors) rätt till lika värde. Här finns inga som helst meningsskiljaktigheter mellan mig och frihetsivrarna, tvärtom. Jag vill öppna gränserna och står för "fri invandring".  Gränser fungerar idag många gånger som hinder och beskattningszoner.

Däremot innehåller Amerikas grundlag texter som bla  innebär att alla amerikaner har rätt att bära vapen, är du för det, Lars?

När det gäller franska revolutionen så bottnade väl den i att monarkin och adeln  tillskansade sig förmåner via beskattning av folket och levde gott medans folket levde mycket fattigt. Folket ansåg sig heller inte få någon nytta av sin inbetalda skatt.  När hungern blev för stor stormades bastiljen med all rätt. Jag är vare sig för monarki eller höga skatter som bekant.  Precis som Robin Hood togs de skattepengar kung/fogde tagit in tillbaka för att människor själva skulle få besluta över dem. 

Kanske skall vi storma skatteskrapan och riksdagen tillsammans


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0