Arbetslinjen = skattelinjen?

Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet och säger säg förespråka att folk arbetar istället för att de går på bidrag. Arbetandet skulle premieras med lägre skatter och så även företagandet. Efter valet visar det sig dock att den sk arbetslinjen givit oss:

Högre arbetsgivaravgifter - 3000:-/mån/företag
Biltullar - 6000:- per/år och bil (drabbar både enskilda och företag)
Ränta på 2% obeskattade vinster i företag
Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring - 5200:-/år


Dessa pålagor har givit småföretagen ökade skatter på minst 36.000:-/år och företag. De som måste ta bilen till jobbet och inte har arbetslöshetsförsäkring får en skattehöjning på närmare 1000:-/mån. Är det här den nya arbetslinjen?

Sänk skatten på arbete! Sänk arbetsgivaravgifterna! Och befria oss från Reinfeldt nu!

Kommentarer
Postat av: Daniel

Ja, jag vill gärna ha lite bakgrund på dessa siffror.

För så vitt jag vet ser det ut som fäljande:
>Högre arbetsgivaravgifter - 3000:-/mån/företag
Arbestgivaravgifterna ligger kvar på 32,42% precis som 2007 (dvs vid lönehöjning ökar arbgivaravgifterna)

Ränta på 2% obeskattade vinster i företag
Lex-Uggla eller? Det ligger som förslag att avskaffa. Ta ut i utdelning eller placera i räntebärande typ riksgäldsspar så "tjänar man bara mindre pengar på pengarna"

>Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring - 5200:-/år
Detta har jag inte hört något om alls, det borde väl vara frivilligt för företagare eller om man har kollektivavtal? som sagt har ingen info bara åsikt.

Så :-)

2008-05-12 @ 14:41:25
Postat av: Indoktrinerad

Tack för dina frågor.

Den borgerliga regeringen tog bort rätten att dra av 5% på arbetsgivaravgiften för små företag med upp till 9 anställda. Rätten gällde på lönekostnader för upp till 740.000:- alltså motsvarande 3000:-/månad.

De pengar du idag spar i en reservfond i ett AB får företaget betala 2% ränta på till staten. Dessa pengar kunde tidigare sparas i 5 år och disponeras under dåliga år el. för investeringar mm. Man kunde alltså jämna ut resultaten över tid.
Spar du pengarna i fem år i en resrvfond idag och sedan skattar fram dem har du betalat 10% + 28 i bolagsskatt på vinsten. Det leder till att många företag skattar ut pengarna direkt och minskar därmed sitt handlingsutrymme och sin likviditet.

Förslaget om den obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen kommer läggas fram av regeringens utredare på torsdag. Alltså är ännu ej offentliggjord. Den kommer att förslå en en försäkring för alla på 433:/mån alltså 5200:-/år. Den är speciellt riktad till egna företagare som inte skall få komma undan.

Lägg därtill biltullarna som drabbar Stockholms företag med c.a 6000:-/bil/år.

Med andra ord har vi nog fått den dyraste och mest småföretagarovänliga regeringen på många år.

2008-05-12 @ 15:21:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0