Sexuella tjänster = kultur?

Armemuseum har nu en utställning om manliga prostituerade soldater och homosexuella soldater. Rekommenderar den utställningen. För övrigt är den betald av dina skattemedel.

Sexuella tjänster är fint i kultursammanhang, men förbjudet i andra. Spännande. Tänk om staten skulle bidra med lite pengar till ett kulturprojekt om gatuprostitutionens historia... 

Ingves är galen!

Stefan Ingves på riksbanken höjer styrräntan 0,25% och förväntas höja minst 2ggr till. Riksbankens uppgift att hålla inflationen i schack tas på blodigt allvar utan att göra någon konsekvensanalys. Det som idag driver inflationen är mat- och oljepriser, priser vi har svårt att påverka i Sverige.

Om matpriser och oljepriser går upp kommer automatiskt folk att konsumera mindre av annat - konsumtionutrymmet minskar helt enkelt. Samtidigt faller konjukturen, något som oxå självklart påverkar konsumtionen. Driver vi sedan på med höjda räntor kommer effekten bli stor. Vi går därmed in i en ännu sämre lågkonjuktur och får högre arbetslöshet som följd.

Höjer vi då räntan mer i den situationen finns risk för ekonomisk kollaps. Tänk att människor på deras befattningar och med deras utbildningar inte kan inse konsekvenserna av sina egna beslut. Läs det här och begrunda och gå in på bloggen om ett år. Då är saken förd i bevis. Stefan Ingves är galen... 

Välfärdsstat el. välfärdssamhälle?

Senast igår på nyheterna användes uttrycket välfärdssamhället istället för välfärdsstaten.
Många tror att ett välfärdssamhälle byggs av höga skatter. Ju högre skatt och ju mer som är "gratis" (finansierat via skattsedeln) desto bättre välfärdssamhälle. De som tror så är indoktrinerade och lurade. Det utryck som egentligen skall användas är välfärdsstaten. Välfärdsstatsförespråkare tror att staten skall sköta omfördelning av medel och sjukförsäkringssystem mm. Vi andra tror att det kan skötas utan allt för stor inblandning av staten.   

Vi är alla en del av samhället. Välfärd byggs av människor och inte av stater. Politiska beslut kan bejaka människors fria val och kreativitet. Ju friare och ju mer motiverade vi är, desto bättre jobb gör vi. Det är det jobbet som skapar välfärdssamhället - inte höga skatter. Höga skatter däremot kan hindra människor i sin utveckling och kreativitet och framförallt viljan att arbeta.  

Höga skatter på tobak och sprit skall leda till minskad konsumtion av dessa varor. Vad leder då höga skatter på arbete till?

De som tror att höga skatter leder till välfärd - tror på en välfärdsstat. Jag tror att vi tillsammans kan skapa välfärd utan att blanda in staten i all våra beslut. Med andra ord tror jag att vi tillsammans kan skapa ett välfärdssamhälle. Skatt är stöld!

Sänk bensinskatten!

Skatt är stöld! Bensinskatten likaså. Mer än hälften av bensinpriset är skatt och precis som alla andra skatter går dessa pengar omärkta in i det svarta skattehålet. Priset på bensin påverkar människors vardag. Priset för resor till och från arbetet blir skyhöga. Alla bor som bekant inte i storstäder med väl utbyggd kollektivtrafik.

Bensinpriset påverkar givetvis också våra transportkostnader. Kostnader som läggs på våra varor i butikerna. Med andra ord drabbas vi alla oavsett om vi vill det eller inte.  För en lägre inflation och en långsammare inbromsning av konjukturen krävs att regeringen ser till att sänka bensinskatten. Görs inte det kommer konjutursvackan bli längre och tuffare med högre arbetslöshet som följd.

Sänk bensinskatten nu!


Civil olydnad?

Franska lastbilschaufförer demonstrerar mot det höga bensinpriset. Demonstrationer som går ut på att blockera väl valda motorleder och infarter. Man den blockaden hoppas man att franska staten sänker bensinskatten. Många tycker det är bra att chaufförerna tar saken i egna händer och agerar. Till skillnad från oss lama svenskar som bara spottar lite i nävarna och gnäller. Frågan är bara om de som hejjar på förstår vad de är påhejjare till - civil olydnad. 

Civil olydnad är olagliga aktioner som gör i syfte att påverka politiker och människor till att ändra på saker. Det kan gälla trädkramare som vill värna miljön, greenpeaceanhängare som bordar atombestyckade båtar och aktivister som släpper ut kaniner från försöksburar.  Det kan också gälla aktivister som förstör en stad (Göteborg) för att man är emot kapitalismen. Det kan gälla "reclaim the city" som hoppar på din bil för att de vill att människor och inte bilar skall få tillgång till gaturummet.

Så länge något gagnar vår sak gillar vi civil olydnad och tycker nog att det är lite tufft. Men vad gör vi när det drabbar oss. Är det ballt och vara olaglig? Var går gränsen för justa brott och ojusta brott? Bankerna har mycket pengar och går med stora vinster, så varför får vi inte råna dem? Om jag tycker skatten är för hög, är det då rätt att strunta i att betala? Är det rätt att gå in i charken på Ica och förstöra köttet om man är vegetarian?

De som är för civil olydnad är också för anarki. Vågar förespråkarna till civil olydnad ta konsekvenserna? Tänk om de som är emot civil olydnad praktiserar civiol olydnad en gång i sitt liv. Och den gången är när de tejpar för käften på de som är för. Vore det dumt? Olagligt? Ballt?  

RSS 2.0