Välfärdsstat el. välfärdssamhälle?

Senast igår på nyheterna användes uttrycket välfärdssamhället istället för välfärdsstaten.
Många tror att ett välfärdssamhälle byggs av höga skatter. Ju högre skatt och ju mer som är "gratis" (finansierat via skattsedeln) desto bättre välfärdssamhälle. De som tror så är indoktrinerade och lurade. Det utryck som egentligen skall användas är välfärdsstaten. Välfärdsstatsförespråkare tror att staten skall sköta omfördelning av medel och sjukförsäkringssystem mm. Vi andra tror att det kan skötas utan allt för stor inblandning av staten.   

Vi är alla en del av samhället. Välfärd byggs av människor och inte av stater. Politiska beslut kan bejaka människors fria val och kreativitet. Ju friare och ju mer motiverade vi är, desto bättre jobb gör vi. Det är det jobbet som skapar välfärdssamhället - inte höga skatter. Höga skatter däremot kan hindra människor i sin utveckling och kreativitet och framförallt viljan att arbeta.  

Höga skatter på tobak och sprit skall leda till minskad konsumtion av dessa varor. Vad leder då höga skatter på arbete till?

De som tror att höga skatter leder till välfärd - tror på en välfärdsstat. Jag tror att vi tillsammans kan skapa välfärd utan att blanda in staten i all våra beslut. Med andra ord tror jag att vi tillsammans kan skapa ett välfärdssamhälle. Skatt är stöld!

Kommentarer
Postat av: S.Turkoe

Skatt är inget medel för att bygga välfärd, skatt är ett medel för politiker att köpa röster.Det finns inget samband mellan höga skatter och välfärd.

2008-07-02 @ 12:01:00
Postat av: Indoktrinerad

Delar nästan helt din åsikt. Det finns trots allt en del hederliga politiker också.

2008-07-02 @ 14:32:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0