Räntechock?

Alla talar nu om den räntechock som skall drabba oss låntagare. Räntan skall gå upp kraftigt och normaliseras, men vad är en normal ränta? Under de senaste 12 åren ligger den "normala" reporäntan på strax under 3% och räknar bort toppar och bottnar så hamnar snittet på lite drygt 3%. Alltså ingen chocknivå mot tidigare.

Höjer man reporäntan och driver upp räntor för bolånekunder så minskar också konsumtionsutrymmet. 2 miljoner i lån med 5% ränta gör 100.000 i ökade räntekostnader på ett år. Alltså c.a 70-80 tkr i minskat konsumtionsutrymme per år för de som ligger med rörliga räntor idag på 1-1,5%. 

I och med att vår export och basindustri till viss del försvunnit så är vi i princip beroende av den inhemska konsumtionen för att hålla nere arbetslösheten. Och skall vi därmed förhindra ännu en nedgång så kommer räntan inte att kunna chockhöjas förutsatt att inte exportindustrin går som tåget.

Ericsson har 85000 färre jobb i sverige idag än år 2000. Jobben på Volvo och Saab mfl företag kommer heller inte att öka i landet. Som sagt räntan förblir nog låg några år till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0