Hayek lever - Keynes är död!

I finanskrisens spår ropas nu efter fler regleringar för förhindra liknande kriser och börsras. Alla politiker på både höger- och vänsterflanken är överens om att det är just dessa nya regler skapade av dem själva som är det som kommer att generera en ekonomi utan större svängningar och kriser. Vilka självgoda typer. De som tror så högt på sin egen förträfflighet och inte på människors eget handlande. Nyliberalismen och den osynliga handens idé är död sägs det. Men sanningen är egentligen tvärtom. Människor säljer givetvis sina aktier för att det klokt att göra det. Därav raset. Återigen har det visat sig att den osynliga handen lever och att nyliberalismen segrar.

Vem har skapat dessa problem som uppstår? Jo politiker, genom dess önskan att låta människor utan pengar låna för att få ett dräglig boende och liv. Hela världen bygger på lån. Våra boenden, våra pensioner och vår konsumtion bygger på lån och uppblåsta värden som inte finns. Peter Malmquist (tv4 experten) säger att börsen aldrig varit så lågt värderad som nu och att det är dax att köpa. Han har tvärfel. Skall bolagsväderingar konstrueras eller bestå i fundamentala värden så är det helt logiskt att vi ser den finanskris vi ser. Pengar lånas ut, för att lånas ut, för att lånas ut och för att lånas ut på nytt igen. Bankerna lånar för att låna ut...hmm låter detta klokt.

Systemen och lagarna som vi har idag är skapade av våra politiker och kommer inte bli bättre för att nya lagar och regler skapas av just politiker.

Egentligen är den här finanskrisen helt sund även om den kommer att göra ont ekonomiskt för alla och givetvis också för mig. Värden i fastigheter och på aktier är uppblåsta och finns egentligen bara digitalt och i folks drömmar. Politiker ljuger när de säger att det behövs fler regler. Däremot tydligare och bättre regler. När det gäller paketerandet av lån som sålts vidare är det ju givetvis snudd på bondfångeri och det i sig är olagligt. Produkter som för övrigt många kommuner i Sverige köpt för att få bra ränta på sin likviditet. Kommuner styrda av just politiker.

Det finns många sätt att skapa seriositet utan regler. En är auktorisation är ett. Ett annat sätt är att ha egna kontrollinstanser branschvis som typ revisorer. Alltså en form av självsanering och också ett sätt att minmera lagtolkandet och att låta folk ta egna kloka beslut.

Andra skäl till att vi ser den finanskris vi ser är att det personliga ansvaret helt har uteblivit. och att det trots felaktiga beslut under lång tid ända bara leder till "business as usual".  Många beslut tas av institutionella placerare. De systemen är skapade på grund av våra poltikers kontrollbehov och deras iver att hålla i våra pensionspengar.

Skatteregler )också skapade av politiker) gynnar lånandet till förmån för sparandet. Att tjäna mer bestraffar dig som individ men dessa skatteeffekter kan lättare kontrolleras av företag. Bolagisera dig själv och undkom skatt. 

Med andra ord är allt som vanligt - staten och kapitalet sitter i samma båt, men det är inte de som ror så att svetten lackar. Vår finansminister är tom gammal banktjänsteman. Anders Borg som idag sitter i TV och skäller ut folk pga sin girighet, men som aldrig tidigare kommenterat de sk dåliga reglerna inom finansområdet. Något han haft chansen att göra i både regeringställning och i sina tidigare jobb.  


Lita inte till politiker, lita till människor, lita till marknaden för den är vi.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0