Är sjukvården i Sverige bra?

Ett besök på akuten i Sverige leder till mellan 3 och 8 timmars väntetid. Är det acceptabelt? Har vi inte betalat på skatten för att detta skall fungera? Vad ligger i begreppet akut?

Egna besök och andras besök inom akutsjukvården på såväl Karolinska, Astrid Lindgren, Danderyd som Huddinge vittnar om långa väntetider. Ibland kan väntetider tom uppgå till över 8 timmar.

Svenskarna tror att sjukvården är bra och skryter tom om den på utlandsresor för invånarna i landet de besöker. För att inte göra sina gäster generade, nickar de instämmande och låter svenskarna leva i sin villfarelse.. Sanningen är dock annorlunda. Efter besök i såväl Portugal som Rumänien under diktaturen fick man akutsjukvård på under 1 tim. I besök med andra så även i Spanien. I samtal med besökare fungerar akutsjukvården även i Sydafrika, England och andra länder bättre än i Sverige. Man kan tom få ett litet "ursäkta" om väntetiden överstiger 15 min.

Jaja, skulle många säga, men de betalar ju dyra försäkringar. Därför så fungerar det. De fattiga får ju ingen vård. Kanske det är så på vissa ställen, men som gäst har man ju inte alltid rätt att ta del av systemen och ändå fungerar det. Och vi har visst betalat försäkringar och det till förbannelse över skattsedeln. 

Hela vårt sjukvårdssystem bygger på att det blir billigare/lönsammare om ingen besöker den. Inte att få så många sjuka som möjligt att på snabbast tid bli friska.  Det skulle endast fungera i ett samhälle där sjukvården tillåts tjäna pengar och därmed kan fungera med vanliga kapitalistiska drivkrafter. System där effektivitet vinner och antalet nöjda kunder är centralt. Då skulle staten och samhället kunna ställa krav på utföraren och inte vara både lagstiftare, monpolist isk utförare och uppföljare av systemet.

Som svensk bör du ompröva din tro om att sjukvården är bättre här. Fråga nästa gång du är på semester eller pratar med en kompis/kollega som bor eller lever utomlands. Då kommer många vittna om annat. Du är indoktrinerad och lurad. Låt oss privatisera hela sjukvården och det nu.

RSS 2.0